Gezondheidscentrum Lokeren vzw
     

Geen hulp bij ongevallen?

Een ongeval is snel gebeurd. Wanneer er gekwetsten zijn is eerste hulp van groot belang. Iedere seconde die verloren gaat is van dramatisch belang. Met de kennis van eerste hulp is het in België slecht gesteld. 8 op 10 Belgen kunnen niet helpen bij een ongeval.

Wat moet je doen als er een ongeval gebeurd is?

1. Zorg voor veiligheid

Leg de motor van de wagens stil en trek de handrem goed aan. Steek ook de 4 pinkers aan van de auto’s die betrokken zijn bij het ongeval.  Loop zeker niet zomaar over straat. Plaats de gevarendriehoek goed zichtbaar voor voorbijgangers.

Neem gsm, verbandetui en brandblusser mee. Vraag aan omstaanders om je te helpen.
Analyseer de situatie goed. Ga na welke gevaren er zijn. Een voertuig kan in brand schieten, het voertuig kan in een gevaarlijke bocht staan, er kan benzine uit het voertuig lekken, het slachtoffer ligt op een drukke weg en je kan de situatie niet meteen veiliger maken … Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe de situatie kan zijn.

Wanneer je het slachtoffer moet verplaatsen, doe dit dan in één blok: vermijd dat het hoofd, de nek en het lichaam ten opzichte van elkaar bewegen.

2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer

Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is. Maak de luchtweg vrij en controleer de ademhaling. Wanneer het slachtoffer buiten bewustzijn is, is het er ernstig aan toe. Spieren verliezen hun spanning, waardoor de tong in de keelholte kan zakken en de ademhaling wordt belemmerd. Scherm het slachtoffer af tegen warmte, dek het toe bij koude. Geef nooit eten of drinken. Verwijder zeker nooit de helm van een motorrijder, tenzij u ervaring heeft met reanimatietechnieken.

3. Verwittig de hulpdiensten

Bel altijd naar het Europees alarmnummer ‘112’. Blijf zelf rustig en geef duidelijke en correcte informatie door.

Op elke autosnelweg vind je om de 2 kilometer een praatpaal, langs beide kanten van de weg. Wanneer je op de drukknop duwt, word je meteen verbonden met de politie. Dankzij de praatpaal weten die dan duidelijk waar je je bevindt.

4. Verleen verdere eerste hulp

Een bewusteloos slachtoffer met een normale ademhaling leg je in een stabiele zijligging. Zo mag je er zeker van zijn dat er een vrije luchtweg is. Zorg ervoor dat je het hoofd naar achter gekanteld is en de mond naar de grond is gericht. Zo vermijd je verstikking bij eventueel braken.

Een slachtoffer zonder normale ademhaling moet gereanimeerd worden. Reanimatie  is een combinatie van hartmassage en beademing.

Is het slachtoffer aan het bloeden, dan kan je de bloeding stelpen door met een zuivere doek op de wonde te drukken en een verband aan te brengen. Vermijd contact met bloed of vocht van het slachtoffer.

Wanneer je vermoedt dat het slachtoffer hoofd- of wervelletsels heeft, laat dan het slachtoffer zoveel mogelijk in de positie waarin het ligt liggen tot de hulpdiensten er zijn.

Wat moet verplicht aanwezig zijn in de wagen?

  • Gevarendriehoek
  • Verbandetui
  • Brandblustoestel
  • Fluo veiligheidsvestje

Wat is nuttig om in de auto te hebben (maar niet verplicht)?

  • Krijtje om de plaats af te tekenen van de auto’s indien je ze verplaatst
  • Gsm met fototoestel
  • Extra fluo veiligdheidsvestjes
  • Wegwerphandschoenen
  • Deken
  • Water om brandwonden te koelen

EHBO-cursus volgen?

Het Rode Kruis organiseert regelmatig op verschillende locaties basiscursussen en vervolgcursussen eerste hulp. Deze duren telkens 12 uur en zijn volledig gratis.
Alle info kunt u vinden op www.rodekruis.be.

 

 

ehbo