Gezondheidscentrum Lokeren vzw
     

Griepvaccinatie

Wat is griep?

Echte griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen.

Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheidachtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus.

Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen en personen met een chronische aandoening.

Wat zijn de symptomen van echte griep?

Kenmerkend aan echte griep of influenza zijn koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust. Deze symptomen komen vrij snel opzetten.

Wie moet zich laten vaccineren?

Een vaccinatie is ten zeerste aangeraden voor personen van minstens 60 jaar, voor zwangere vrouwen, hartpatiënten, longpatiënten, diabetici, personen met verminderde afweer,...

Wanneer vaccineren?

U laat zich best tussen half oktober en half november vaccineren. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.

Indien u tot de risicogroep behoort, kreeg u van het Wijkgezondheidscentrum reeds een brief opgestuurd.
Vergeet niet het vaccin steeds in de koelkast te bewaren.

Maak een afspraak om het vaccin te laten toedienen door de verpleegkundige. Na de toediening dient u nog 15 minuten in het centrum te blijven.

 

 

 

Griep